75. jubileum

Magyar Kurír, 2015. november 21.

75 éves jubileumát ünnepli a Jézus Szíve Nővérek Társasága

A magyar alapítású Jézus Szíve Nővérek szerzetesrend idén ünnepli alapításának 75. évfordulóját. A jubileumi szentmisét november 7-én, Los Angelesben mutatták be. Magyarországon november 22-én a pestszentlőrinci főplébánián emlékeznek és adnak hálát a nővérek az elmúlt 75 évért.

2015-ben ünnepeli alapítása hetvenötödik évfordulóját a Jézus Szíve Nővérek Társasága. A jubileumra az egész közösség összegyűlt Los Angelesben november 7-én. A közösség nagy hálával ünnepli az elmúlt hetvenöt évben megtapasztalt isteni szeretetet és gondviselést, köszönetet adva az apostoli munka gyümölcseiért, a családok, barátok, jótevők, klerikusok jóságáért és támogatásáért – fogalmaz a szerkesztőségünket tájékoztató Farkas Zsófia SDSH nővér.

A jubileumi szentmisét a Los Angeles-i anyaházhoz közeli Eudes Szt. János-templomban tartották a nővérek, ahol Los Angeles érseke, José H. Gomez több püspök, apát és számos pap koncelebrálásával vezette a liturgiát.

Homíliájában az érsek a Szent Szív és a benne való hivatás szépségéről és hűségéről elmélkedett, megköszönve a nővérek apostoli szolgálatait.

Istennek terve van az emberiséggel, és mi arra vagyunk hivatva, hogy megosszuk ezt a szeretet-tervet felebarátainkkal – fogalmazott az érsek, és arra biztatta az összegyűlt családtagokat, barátokat, híveket, hogy az évforduló alkalmából ajánlják fel magukat újra Jézus Szent Szívének.

A homília után a jelenlevők keresztségi fogadalmukat, a nővérek a tisztaság, szegénység és engedelmesség szerzetesi hármas fogadalmát újították meg.

Az angol nyelvű liturgia alatt a nővérek imádságos előadásában elhangzott Halmos László Minden földek Istent dicsérjétek című kórusműve.

A liturgia végén Mary Tomasella SDSH nővér, a rend általános elöljárója köszöntötte a jelenlevőket és azokat a családtagokat, barátokat, támogatókat is, akik nem tudtak az ünnepségen részt venni.

Hetvenöt évvel ezelőtt Isten Szolgálója Péterfy Ida, Isten hívására hittel és bátorsággal felelve adta oda életét, hogy Istent osztatlan szívvel szolgálja és mindent odaadva Neki kövesse Őt. Hálát adunk Istennek minden ajándékáért – a kegyelmekért és a karizmáért, amelyet Isten először alapítónknak, Péterfy Ida nővérnek adott, majd rajta keresztül minden Jézus Szíve Nővérnek. Különösen is szeretnénk mély hálánkat kifejezni minden családtagunknak, barátunknak, klerikusoknak és szerzetestársainknak, akik az elmúlt hetvenöt évben megosztották velünk hitüket és segítettek minket szeretetük, szolgálatuk, kedvességük és nagylelkűségük tanúságával. Hittel telt életetek minket is segítettek abban, hogy megszentelt szerzetesként éljünk, és hogy tovább folytassuk apostoli munkánkat az Egyesült Államokban, Tajvanon és Magyarországon, és amelyben ti is mind részt vesztek – fogalmazott a rend általános elöljárója. – Ebben a jubileumi évben szívünk különösen is telve van mély hálával az elmúlt hetvenöt év minden szeretetéért, gondoskodásáért, amelyet Istentől kaptunk. Kérünk titeket, hogy imádkozzatok velünk és értünk, ünnepelve Isten jóságát, és aki mindent megtehet azon felül is, amit mi kérünk vagy elképzelünk (Ef 3,20).

A szentmise után történeti és fotókiállítás várta a vendégeket. Az ünnepség végén a nővérek énekekkel köszönték meg a családtagok, barátok és jótevők támogató szeretetét.

* * *

A magyar alapítású rend 1949-ben menekült ki az országból, miután a rendalapítót, Péterfy Ida nővért összefüggésbe hozták a letartóztatott Mindszenty József bíborossal. A rend 1940-es alapításától kezdve kateketikai feladatokat látott el, a háború utáni kommunista időszak alatt titokban tartott képzéseket, lelkigyakorlatokat családoknak, fiataloknak az ország különböző területén. Ebben a nehéz időszakban dolgozta ki Ida nővér az Öt Pont Szemléltető Módszer elnevezésű kateketikai, evangelizációs metódust. Ida nővér és a nővérek látták a szükségességét annak, hogy a hit átadásában, a hitre nevelésben nem lehet időt vesztegetni vagy hosszú távú oktatásra építeni. A háborús és elnyomásokkal teli környezetben Isten üzenetének gyorsan, hathatósan és maradandóan kellett áthatnia az emberek életét: „Most van az idő, amikor a fiataloknak meg kell ismerniük a hitet, most kell motiválni őket, hogy gyakorolják és éljék is azt! Most kell, hogy meggyőződéses és elkötelezett követői legyenek Jézus Krisztusnak!”

Magyarországról a nővérek Ausztrián keresztül Kanadában kaptak menedéket, ahol kétkezi munkásként és intenzív angol tanulással folytatták szerzetesi életüket. Keresetüket megtakarítva két év után nyomdát létesítettek, amellyel a torontói főegyházmegyét szolgálták. A rend 1954-ben a Pius pápa által meghirdetett Mária-év egyik főszervezője volt az egyházmegyében. 1956-ban a kateketikai szükségletekre felelve a Los Angeles-i egyházmegye meghívására a nővérek végülis az Egyesült Államokban települtek le. Ott kezdett a közösség növekedni különböző nemzetiségű tagokkal, tükrözve az egyház sokszínűségét és egyetemességét.

A Jézus Szíve Nővérek fő apostoli szolgálata továbbra is az evangelizálás, hitre nevelés. Kaliforniában kilenc különböző rendházból látják el feladataikat a plébániai hitoktatás szervezése és vezetése, szentségekre való felkészítés, katekétaképzés, ifjúságpasztoráció és lelkigyakorlatok területén. Egyedülálló volt Ida nővér azon kezdeményezése is, hogy lelkigyakorlatos központot létesítsen gyerekeknek. A Santa Ana városában található Jézus Szíve Lelkigyakorlatos Központ 1977-ben kezdte működését, és sikeresen szolgál azóta is, évente több mint tizenkétezer lelkigyakorlatozó látogatja. A San Bernardino-hegységben jótevők adományaiból felépített Szent Szív Lelkigyakorlatos Tábor  1980 óta működik: évközben bérmálkozásra előkészítő lelkigyakorlatoknak, nyáron pedig családi és gyermektáboroknak ad helyet.

A nővérek 1992-ben tértek vissza Magyarországra, hogy folytassák kateketikai, evangelizációs tevékenységüket, amelyet 1940-ben megkezdtek. A pestszentlőrinci főplébánián nyitották meg a Szent Szív Központot, innen szolgálják Krisztus Örömhírének továbbadását.

Magyarországon november 22-én a pestszentlőrinci főplébánián reggel 9 órakor kezdődő szentmise keretében emlékeznek és adnak hálát a nővérek az elmúlt hetvenöt évért az egyházközséggel, barátokkal és családtagokkal.

SDSH
Written by SDSH
See SDSH's latest posts